LOUD! Songs styrker den neste generasjonen av nye låtskrivere og produsenter

LOUD! inviterer til låtskrivercampen “LOUD! Songs” for  jenter, transpersoner og ikke-binære mellom 14 og 25 år. Vårt nye prosjekt arrangeres i fire forskjellige byer og  er for alle som har eller ønsker erfaring som produsenter, låtskrivere og instrumentalister og som har profesjonelle ambisjoner innen populærmusikk. 

Bildetekst: To unge kvinner som smiler. En spiller bass og den andre kvinnen sitter foran sin laptop og ser bort. Foto: Helene Michaelsen.

2022 lanserte TONO, Norges organisasjon for opphavsrett innen musikk, kampanjen “La flere bli hørt” med dyster statistikk at kun 2 av 10 registrerte låtskrivere hos dem er kvinner. Kvinnelige produsenter og låtskrivere kom med hjertesukk i offentlig debatt om opplevd stigmatisering og å ikke ble tatt på alvor i låtskriversessions. Gjenklang av dette hører vi også blant unge vi møter i prosjektene våre, at det føles vanskelig å kjenne seg trygg og å ta plass i såkalte låtskrivingsessions sammen med andre

Rekrutteringsprosjektet LOUD! fyller 10 år i år og har gjennom disse årene utviklet en pedagogikk som vi tror låtskrivercampmodellen nyter godt av å bli utfordret av. Vi ønsker å arrangere camps for kvinner og ikke-binære som er interessert i låtskriving og produksjon; for å gi dem verktøy for å snu de rådende normene på hodet, og for å kunne få erfaring med å arbeide med produsenter som også er kvinner og ikke-binære, hvor antallene også er dystre. 


Denne høsten arrangerer vi LOUD! Songs i fire ulike byer: 

Oslo: 28 september til 1. oktober
Tromsø: 3. oktober til 6. oktober
Stavanger: 12.oktober til 15. oktober
Kristiansand: 19.oktober til 22. oktober

 Hva er LOUD! Songs?
LOUD! Songs blir en tre dagers camp fylt med kreativitet og moro, der man som deltaker skal kunne utforske sin musikalske kreativitet, uavhengig av bakgrunn eller tidligere erfaring. Campen blir for unge som ønsker å være fremtidens stemmer og som ønsker en unik og styrkende mulighet til å lage musikk med andre. LOUD! Songs er laget for å fremme talent og kreativitet og gir deltakerne mulighet til å få veiledning av profesjonelle produsenter og låtskrivere. Sammen vil deltakerne kunne utforske forskjellige kreative samarbeid, der det å lære å skrive sanger ikke bare blir en lærerik opplevelse, men også en reise for selvoppdagelse og selvtillit.

Hvordan fungerer det?
Deltakerne settes sammen i grupper på tre, der det vil være én produsent, én låtskriver og én topliner i hver gruppe. Det blir teambuilding - øvelser, lek og bli-kjent-aktiviteter for å trygge deltakerne og skape gode forutsetninger for fri, kreativ utfoldelse. Til sammen blir det 4 grupper, der gruppene settes sammen av camplederne og seniorprodusenter Thale Log Skage og Signe Øgrim. Camplederne er til stede under hele campen og vil gi deltakere tips og triks, reell teknisk assistanse og feedback på de nyskrevne låtene underveis i campen. Mentorene deler sin erfaring og ekspertise og gir deltakerne innsikt i musikkbransjen underveis.

Bildetekst: To unge kvinner som sitter i et musikkrom. En ser på den andre og smiler. Den andre kvinnen smiler mens hun ser på sin laptop (Thale Log Skage).
Foto: Helene Michaelsen.

En av mentorene deltakerne kommer til å møte er Thale Log Skage, som blant annet er produsent og låtskriver og har jobbet med mange forskjellige artister. Hun har vært involvert i LOUD! siden 2020 der hun har vært leder for forskjellige workshops og kurs - la oss bli litt kjent med henne! 

  • Hva har LOUD! betydd for deg og hvordan har LOUD! påvirket deg?

LOUD! har gitt meg en arena til å møte likesinnede i et ikke-konkurrerende miljø. Det er en del spisse albuer i musikkbransjen, noe som er naturlig når det er kamp om plassen, men LOUD! åpner opp et miljø hvor man føler genuin interesse for musikken. Som produsent er mellommenneskelige relasjoner en vesentlig del av jobben, og LOUD! har utrustet meg med pedagogiske verktøy som jeg har kunnet dra nytte av i mine møter med artister og låtskrivere. Dessuten har LOUD! åpnet opp dører til nye prosjekter og initiativer, hvor jeg har fått muligheten til å utvide nettverket mitt med nye kontakter, venner og samarbeidspartnere.

En av de mest verdifulle aspektene ved LOUD! er fokuset på lekenhet og gleden ved musikkskaping. I et yrke der ønsket om suksess ofte kan gjøre alt veldig alvorlig, minner LOUD! meg stadig på hvorfor jeg begynte med musikk i utgangspunktet og hvor viktig det er å ha det gøy når man lager musikk.

  • Hva tenker du om LOUD! sitt nye prosjekt?

LOUD! Songs fyller et gap, og gir en plattform for profesjonelle låtskrivere og produsenter til å utforske roller de kanskje ikke har hatt sjansen til å prøve tidligere. Jeg har deltatt i låtskrivercamper hvor jeg har opplevd et hierarki som har plassert låtskriverne i en underordnet posisjon. På denne campen ønsker vi en flat struktur der ingen skal føle seg mindreverdige eller uviktige. Det er også positivt at campene blir arrangert over hele Norge, ikke bare i Oslo, noe som bidrar til demokratisk deltakelse.

  •   Hvordan lager man en bra låt, tenker du?

Jeg tror at man lager en god låt når man følger sin egen intuisjon og magefølelse. Genuinitet spiller også en viktig rolle. Det handler om å ikke forsøke å tilfredsstille andres smak, men å skape musikk som man selv ville elske å lytte til. Når man samarbeider med andre, tror jeg den beste låten oppstår når man tar i bruk styrkene til alle i gruppen og utforsker alle ideer, uansett hvor rare de kan virke. Noen av mine favorittlåter er nettopp de som blander ulike sjangre og inkluderer uventede detaljer.

 - Hvorfor vil du være med på LOUD! og  Hva motiverte deg til å bli en av lederne av LOUD! Song?

I 2018 opplevde jeg på min første internasjonale låtskrivercamp at alle produsentene var menn, og produsentene hadde fullstendig kontroll i studio. Låtskriverne ble satt i en underordnet posisjon, og mine forslag til låtene ble oversett. Det var utrolig frustrerende å føle at jeg hadde mye å bidra med, men likevel ikke bli hørt. Etter denne opplevelsen har jeg drømt om å skape en låtskrivercamp der kvinner og ikke-binære blir gitt muligheten til å ta på seg produsentrollen, der det legges vekt på å skape en trygg atmosfære, og der gleden ved musikkskaping står i sentrum, ikke bare det alvorlige aspektet over at “denne låten må bli en banger”. Jeg tror dessuten de beste låtene blir til uten å jage etter hva man tror blir en banger og ikke. 

  •   Hva ville du sagt til fremtidige deltakere? 

Hvis du aldri har deltatt på et LOUD! arrangement tidligere, kan du se frem til å oppleve musikkskaping på en helt ny måte. Du vil få muligheten til å knytte nye vennskap og samarbeide med folk som kan bli viktige for din musikkarriere. Jeg ser virkelig frem til å møte alle deltakerne på LOUD! Songs, og jeg er sikker på at jeg vil lære mye nytt for hver camp vi har.


Ønsker du å delta på LOUD! Songs? 
Gå hit for å søke innen 22. september 2023:
https://forms.gle/gzjhAbehVBoL8SudA

LOUD! Songs er et samarbeid mellom AKKS og JM Norway og er gjort mulig gjennom god støtte fra LNU Kultur, Norsk Musikkråd, Bufdir, Sparebankstiftelsen DNB og Oslo kommune. 


JM Norway